www.ymparisto.fi
 
 
Vesistöennusteet ja vesitilannekartat  |  Ajankohtainen vesitilanne  |  Suomen ympäristökeskus (SYKE)
 
 

Vesistöennusteet: Kokemäenjoen vesistöalue

VESITILANNE NYT:

Virtaama Kokemäenjoessa on viimeisen kuukauden aikana kasvanut kolminkertaiseksi ja talvitulviin varautuminen on aloitettu. Loimijoen virtaama on käynyt kahteen otteeseen syystulvalukemissa, marraskuun puolivälissä ja lopussa. Sään lauhduttua jälleen ennusteiden mukaisilla sateilla se kasvaa taas viikonloppuna lähelle aikaisempia syksyn huippuja siten, että vesi saattaa taas nousta alaville pelloille. Ensi viikolla sen sijaan on syytä varautua hyydetulvariskin kasvuun, kun ennustettujen pakkasten ja suurten virtaamien yhteisvaikutuksesta hyyteen muodostuminen voi aiheuttaa tulvimista. Juoksutusten rajoittaminen oikealla hetkellä mahdollistaa jääkannen syntymisen Kokemäenjokeen, mikä taas estää hyyteen muodostumista.

Luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat jatkaneet nousua marraskuun sateiden vaikutuksesta. Sääennusteiden mukaan lauha ja sateinen sää jatkuu myös joulukuun aikana, joten vedenkorkeudet jatkavat nousua vuoden lopulla. Suurissa säännöstellyissä järvissä vesitilanteen muuttuminen märkään suuntaan näkyy etenkin lisääntyneinä juoksutuksina. Kyrösjärvi on noussut vajaassa kuukaudessa noin 60 cm ja suurempia juoksutuksia varten on myönnetty poikkeuslupa, jotta Kokemäenjoen varrella voidaan varautua hyydetulvariskiin. Järven ennustetaan nousevan vielä poikkeusjuoksutuksellakin seuraavan kahden viikon aikana 5-10 cm.

Suurista luonnontilaisista järvistä Tarjanteen vedenkorkeus on noussut reilun kuukauden aikana noin 55 cm ja jatkanee nousuaan joulukuun ajan. Tällä hetkellä vedenkorkeus on jo hieman ajankohdan keskimääräistä ylempänä, kuun loppuun mennessä sen ennustetaan nousevan 30-50 cm. Keurusselän vedenkorkeus on noussut kuukaudessa puolisen metriä ja on tällä hetkellä noin 30 cm keskimääräistä ylempänä. Parissa viikossa se nousee ennusteen mukaan 5-15 cm.

Valkeakosken voimalaitoksen juoksutus palautettiin marraskuun lopussa luonnonmukaiseksi, kun Mallasveden vedenkorkeus on noussut jo lähelle ajankohdan keskitasoa ja sen lasku-uhka on väistynyt. Mallasveden, Iso-Roineen ja Längelmäveden vedenkorkeudet ovat enää 5-10 cm keskimääräistä tasoa alempana, seuraavan kahden viikon aikana niiden ennustetaan nousevan 10-20 cm nykyisestä.

Karvianjoen vesistöalueen jokien virtaamat ovat tavanomaisia joulukuun alun lukemia suurempia ja saattavat kasvaa vielä lähipäivinä. Myös järvet ovat tavanomaista korkeammalla. Isojärven vedenkorkeus nousi marraskuun loppupuoliskon aikana yli 30 cm, mutta on nyt laskenut hieman. Se jatkaa ennusteen mukaan laskua ensi viikolla.


Lue koko toimitettu ajankohtainen vesitilanne (Päivitetty 05.12.2019).

  Huomautus korkeasta vedenpinnasta / suuresta virtaamasta, toistuvuusaika 3 - 10 vuotta, joka voi aiheuttaa paikallisia ongelmia. Luokka 1.
  Varoitus korkeasta vedenpinnasta / suuresta virtaamasta / tulvasta, toistuvuusaika 10 - 50 vuotta, joka aiheuttaa paikoin ongelmia. Luokka 2.
  Varoitus poikkeuksellisen korkeasta vedenpinnasta / suuresta virtaamasta / tulvasta, toistuvuusaika yli 50 vuotta, joka voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Luokka 3.
  Varoitus suuresta tulvasta, joka aiheuttaa vakavia vahinkoja ja vaaratilanteita. Luokka 4.

  Huomautus säännöstelyrajan ylityksestä.
  Huomautus tulvarajan tai virtaamarajan ylityksestä.
Vedenkorkeus / virtaama nousussa kahden viikon ennustejaksolla, vastaavasti laskussa

Jokien vedenkorkeushavainnoista määritetyt virtaamahavainnot voivat olla talvella ja keväällä jään padottavan vaikutuksen takia liian suuria. Havainnot korjataan yleensä noin 1 kuukauden viiveellä. Laskettu virtaama on lähempänä todellista arvoa. Voimalaitosten ja järvien luusuoiden virtaamahavainnot ovat luotettavia, niissä ei yleensä esiinny jään padottavaa vaikutusta.

Ohjeita
Ennustekuvien tulkinta
Ennusteiden lyhenteet

Vedenkorkeus ja virtaama
Alajärvi
Hankavesi-Välivesi (Hankavesi)
Harjavalta
Iso-Roine (Iso-Roinevesi)
Jalanti (Jalantijärvi)
Katiskoski
Kernaalanjärvi
Keurusselkä (Keurusselkä Mänttä)
Kiikka
Kiikoisjärvi
Kojo
Kolsi
Kukkia
Kulovesi
Kyrösjärvi (Kyrösjärvi etelä)
Lempäälä+Kuokkalankoski
Loimijoki Maurialankoski
Loimijoki Sallilankoski
Längelmävesi (Längelmävesi Kaivanto)
Mahnalanselkä Kirkkojärvi (Siuro ylä)
Mallasvesi (Mallasvesi Apia)
Mommilanjärvi (Haminanvuolle Teuronjoki kylä)
Muroleenkoski
Nokia
Nuutajärvi
Näsijärvi
Parkanonjärvi
Pori Launainen Kivini
Pori Luotsinmäki
Porin silta
Punkalaitumenjoki Huittinen
Puujoki Varunteenkoski
Pyhäjärvi (Pyhäjärvi Näppilä)
Pyhäjärvi (Pyhäjärvi Saari)
Pääjärvi
Rautavesi
Ruovesi (Murole ylä)
Rutajärvi
Suojärvi
Sääksjärvi
Tammerkoski
Tarjanne (Visuvesi)
Toisvesi
Tyrvää (Hartolankoski)
Vanaja-Hämeenlinna (Vanajavesi Hämeenlinna)
Vanajavesi (Vanajavesi Konhonselkä)
Vesijako
Vilppulankoski
Äetsä
Ähtärinjärvi
Äväntäjärvi

Pohjavesi ja maankosteus
Lammi Tullinkangas
Multia Vehkoo
Seitseminen
Tullinkangas Lammi

Jäänlähtö
Maurialankoski

MUUALLA VERKOSSA

IL: Porin lentoaseman sää

Merivedenkorkeus
IL: Pori Mäntyluoto 24 h
IL: Pori Mäntyluoto 12 kk
SEPRISE: Kaskinen 7 vrk (hav. ja ennuste)
[ Merivedenkorkeuslukema saadaan N60
tasoon vähentämällä Mäntyluodon arvosta
23 cm ja Kaskisen arvosta 28 cm. ]
 
© Copyright Valtion ympäristöhallinto